Vad är viktigt när man inreder en inomhusmiljö? WRun inredningsbyrå ger dig tips!

Vi spenderar ungefär 90% av vårt liv i någon form av inomhusmiljö, i vårt hem, på kontor, i skolan eller i fordon. Med tanke på hur stor del det är av vårt liv inser man hur betydelsefullt det är att befinna sig i en trivsamt inredd miljö. Den fysiska miljön runt omkring oss har betydelse för hur vi mår, hur mycket vi producerar på jobbet och hur bra vi sover om nätterna i vårt hem. Men vad är det egentligen som gör att vi trivs i en miljö? Hur inreder man för att må bättre? Som inredningsbyrå vill vi ge er tips på hur man skapar en lugn, men attraktiv miljö.

Vill du läsa mer om hur man inreder kontorsmiljöer? Inspireras av 5 tips här: Kontorsinredning – 5 tips för att lyckas

Planlösning och placering av möbler påverkar trivsamheten

Den första frågan man kan ställa sig är om planlösningen är använd på det mest effektiva sättet. Många prylar och trånga utrymmen kan framkalla känslor av stress. Eller om det är ett rum med få möbler och detaljer kan man få en känsla av tomhet. Så hur skapar man en rymlig yta med en effektiv planlösning? Ett bra knep är att fotografera ytan. Ibland kan man bli “hemmablind” om man befinner sig i ytan ofta, men att se ytan från ett foto kan ge nya perspektiv. Tänk efter, finns det något du kan rensa bort som inte genererar någon nytta? Prova dig sedan fram, tänk nytt och möblera om tills det känns rymligt.

Skapa rymd genom att flytta ut möblerna från väggarna

Det är lätt att tro att möblerna ska placeras så nära väggarna som möjligt i ett litet rum för att få så stor golvyta som möjligt. Men tro det eller ej så får det motsatt effekt. Vi vill istället lura ögat genom att flytta ut möblerna, exempelvis soffan, några centimeter från väggen. På så sätt ser väggarna ut att vara längre bort och rummet upplevs större och rymligare.

Med rätt kulör kan du förändra en hel yta

Som tidigare nämnt är det till en fördel om ett rum framstår som rymligt, då man kan känna sig stressad av trånga utrymmen. Så vad kan man göra för att få ett mindre rum med lågt tak att se större ut? Att använda mörka kulörer på väggarna kan vara riktigt tjusigt. Dock har dessa kulörer en tendens att absorbera ljus, vilket kan resultera i att rummet ser mindre ut än vad det är. Att däremot använda en ljus kulör på väggarna kommer att få rummet luftigt och öppet. Att dessutom låta taket vara ljusare än väggarna ger rummet genast en illusion av att vara högre än vad det är i verkligheten. Men kom ihåg; en ljus kulör behöver inte vara vit, det finns oändligt med kulörer!

Visste du att olika färger har olika påverkan på oss? Gult är exempelvis en energigivande kulör som producerar en känsla av värme. Gult höjer vårt självförtroende och stimulerar vår kreativitet. Alla kulörer har sin egen påverkan på oss och det gör att en del kulörer passar bättre att ha i sovrummet för att ge lugn medan andra kulörer är fördelaktiga att ha på kontor för att ge oss energi.

Undgå onödig stress med hjälp av välutvalda gardiner och dess placering

En avgörande aspekt för hur man upplever ett rum är hur gardinerna placeras. Att placera gardinerna högt i tak är betydelsefullt för att få ett rum med lågt tak att se högre ut. Ett stort tips är att använda en gardinskena från taket istället för en gardinstång. Det ger dels en exklusiv känsla och dessutom skapar det rymd och intrycket av ett högre rum förstärks.

Förutom det estetiska, är gardiner även effektiva att använda för att absorbera ljud. Vår hörsel kan skadas redan på låga ljudnivåer om det pågår under en längre tid. En bullrig miljö skapar onödig stress som därefter kan leda till både fysiska och psykiska besvär. Därför är det både viktigt att välja de tyger som absorberar ljud väl och att upphängningen av gardinerna blir fördelaktig för akustiken.

Växter ger fördelar värda att investera i

De allra flesta kan nog hålla med om att växter är fina att se på och hjälper till att pryda många platser. Men fördelarna är fler än så. Det finns många anledningar för oss att ha mycket växtlighet runt oss, oavsett om det är på arbetsplatsen, i hemmet eller på restaurangen. Det grundar sig i att vi människor alltid haft en stark koppling till naturen och att vi på så sätt förknippar växtlighet, även inomhus, till lugn och harmoni.

Om du som företag funderar på att investera i växter så är det inte så mycket att fundera på längre. Det är med säkerhet en god investering. Här kommer 4 anledningar:

1. Växter förbättrar luftkvalién.

2. Mycket växtlighet på arbetsplatser har visat sig minska sjukdom och öka kreativitet, produktivitet och därmed en ökad lönsamhet.

3. Människan blir generellt mindre stressad kring växtlighet.

4. Det finns studier som belyser att växtinredning hjälper oss att fokusera bättre genom att det bidrar till en dämpad ljudnivå (med rätt växttyp och placering).

Trivsel, minskad sjukdom, ökad kreativitet, mer fokus, förbättrad luftkvalitét, minskad stress och dämpad ljudnivå; behöver jag säga mer än så? En god investering.

Så vad är det vi ska tänka på?

-För att få ett luftigt rum är steg 1 att titta på planlösningen och placeringen av möbler.

-För att få ett mindre rum med lågt tak att upplevas större kan man använda sig att ljusare kulörer, det gör även stor skillnad att sätta gardinerna högt i tak.

-Olika kulörer har olika påverkan på oss.

-Gardiner är effektiva för att absorbera ljud.

-Växtlighet har en rad fördelar, exempelvis minskar de stress, förbättrar luftkalitén och ökar trivseln.

Kom ihåg, du spenderar 90% av ditt liv inomhus. Se till att du är omgiven av miljöer som har en positiv påverkan på ditt mående!

Vill du veta mer om något eller behöver du inredningshjälp? 

Det kan vara mycket att tänka på när man ska inreda en yta! Vi på WRun inredningsbyrå finns här för allt ifrån kontor till restauranger. Vi skapar trivsamma miljöer med wow-faktor och är med från första idé till sista inredningsdetalj. Fyll i formuläret så återkommer vi!

har du massor av frågor?

Kontakta oss!

Via telefon:

070 – 797 47 54